Skola Bogatic1 1210x642 - У ШКОЛАМА ПОЛУПРАЗНЕ КЛУПЕ - У БОГАТИЋУ СВЕГА ДВА ОДЕЉЕЊА "ПРВАКА"
ИСТАКНУТО ТРАКА

У ШКОЛАМА ПОЛУПРАЗНЕ КЛУПЕ – У БОГАТИЋУ СВЕГА ДВА ОДЕЉЕЊА „ПРВАКА“

pin - У ШКОЛАМА ПОЛУПРАЗНЕ КЛУПЕ - У БОГАТИЋУ СВЕГА ДВА ОДЕЉЕЊА "ПРВАКА"

На почетку школске 2016/17. школске године у први разред уписано је 280 ђака, годину дана касније 219, у 2018. години свега 205, а овог септембра у први разред је кренуло 213 првака.

Суморна слика у основним школама – учионице су из године у годину празније. У пет матичних основних школа и  издвојеним одељењима ове школске године је основним образовањем обухваћено 2107 ученика. Смањење броја ученика које се бележи последњих година, а посебно од 2016. осликава тмурну популациону слику у општини Богатић. Роде све чешће обилазе овај крај, рађа се све мање деце, па и школске клупе остају празне.

Osnovno obrazovanje ststistika 879x720 - У ШКОЛАМА ПОЛУПРАЗНЕ КЛУПЕ - У БОГАТИЋУ СВЕГА ДВА ОДЕЉЕЊА "ПРВАКА"
Неумољива статистика – ђака све мање

Колико је демографска слика поражавајућа показује и пример Основне школе „Мика Митровић“ у Богатићу, где, како наводе у овој установи, први пут од постојања (традиција школе је дуга 195 година) први разред има свега два одељења ученика.

Misa Ercegovcevic umanjen 540x720 - У ШКОЛАМА ПОЛУПРАЗНЕ КЛУПЕ - У БОГАТИЋУ СВЕГА ДВА ОДЕЉЕЊА "ПРВАКА"
Милорад Ерцеговчевић, директор ОШ „Мика Митровић“

– Још је озбиљнија ситуација када се има у виду да у нашу школу долазе и деца из других села. До сада смо увек уписивали три одељења првог разреда, а ове године први пут само два. За мало да се догоди још један преседан. Мало је недостајало да у петом разреду, у који се уписују ученици из матичне школе и издвојених одељења у Белотићу и Бановом Пољу, уместо четири формирамо свега три одељења. Од овог преседана спасили смо се тако што се уписало 8 ученика из Совљака и Метковића, па смо формирали четири одељења колико је одувек у нашој школи најмање било петих разреда – каже Милорад Ерцеговчевић, директор Основне школе „Мика Митровић“.

Драган Ђурђевић, учитељ у издвојеном одељењу у Белотићу ове јесени је дочекао ђаке прваке у реновираној учионици. Свега њих петоро. Као и сваки пут до сада, када су се смењивале генерације ђака које је учио, Ђурђевић се радовао почетку школске године, али није ни слутио да ће у последњој генерацији коју ће „извести“ пред пензионисање у учионици имати свега пет ученика.

– У прeтхoднoj гeнeрaциjи кoja je у jуну зaвршилa чeтврти рaзрeд у oдeљeњу je билo 25 учeникa. Свe je мaњe дeцe у Бeлoтићу jeр je и млaдих људи свe мaњe, a и oви штo су oстaли у сeлу нajчeшћe имajу пo jeднo дeтe. Никaдa рaниje ниje билo oвaкo мaлo ђaкa. У гeнeрaциjaмa унaзaд билo je пo 10, 15, 20 првaкa, a oвe тeк  минимaлнo дa би мoглo дa сe фoрмирaлo oдeљeњe – кaжe Ђурђeвић.

Сa сeтoм и oсмeхoм нa лицу учитeљ Ђурђeвић сe присeћa дeвeдeсeтих гoдинa, кaдa je у сeптeмбру 1993. у први рaзрeд крeнулo чaк 36 ђaкa. Први дан школе протекао је свечано, учионица је била тесна за ђаке и родитеље, а једном приликом када је у школи у овом одељењу боравио просветни инспектор није имао где да седне.

То време се, по свему судећи, никада неће поновити.

Skola u Beloticu 960x720 - У ШКОЛАМА ПОЛУПРАЗНЕ КЛУПЕ - У БОГАТИЋУ СВЕГА ДВА ОДЕЉЕЊА "ПРВАКА"
Издвојено одељење у Белотићу

Школе у општини Богатић из године у годину су све лепше, функционалније и савременије. Последњих година из буџета локалне самоуправе значајна средства су уложена у реконструкцију школског простора, посебно у унапређење енергетске ефикасности школских зграда. Зграда школе у Богатићу је потпуно реновирана, од пода до крова, средствима из републичког буџета, а локална самоуправа је инвестирала у школске објекте у селима.

Унапређење стандарда ученика у основним школама је трајни циље локалне самоуправе, а када би у буџету било више средстава школе не би заостајале за градским.

Још само да се поправе неповољна демографска кретања и деца напуне учионице.

М.М., Д.Г.

Пројекат суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарство културе и информисања: ,,Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства”.

Related Images: